Mathematics

Question

1) Shane works at a computer store. If he earns $20.93 from a 7% commission on the sale of a printer, what is the price of the printer?

2) Kayla earns a weekly salary of $290 plus a 5.5% commission on sales at a gift shop. How
much would she make in a week if she sold $5700 worth of merchandise?

3) Heather works in a clothes shop, where she earns a commission of 5% and no weekly salary. What will Heather's weekly sales have to be for her to earn $375 in one week?

4) The sales tax rate in Brad's town is 4.25%. If he buys 3 lamps for $22.49 each and a sofa for $829.99, how much sales tax does he owe?

2 Answer

  • 1. he earns 20.93 which is 7% of the price of the printer so 7%=7/100 so
    20.93=7/100 so here is a little trick
         so we want to know what 100% is so
          we know that 1/2 is equal to 4/8 so since they are equal, we can flip one of them and if we multiply them with each other, we will get 1/1 or 1 so 1/2 times 8/4=8/8 or 1 so

    20.93/x (x=100%)
    20.93/x=7/100 so
    20.93/x times 100/7=1
    2093/7x=1
    multiply both sides by 7x
    2093=7x
    divide both sides by 7
    299=x
    the printer cost $299


    2.so 290+5.5% of sales
    sales=5700
    5.5%=0.055
    'of' can be thought of as multiply so
    0.055 times 5700=313.5
    290+313.5=603.5=what she made that week


    3. she earns 5% and that's all she earns
    5%=375
    a hack is that 5 times 200=100 so
    5% times 20=100% so
    375 times 20=100%=$7500=amount that needs to be sell to get 375


    4. so he buys 3 laps at 22.49 each and 829.99 with 4.25% or
    3 times 22.49=67.47+829.99 times 4.25% or
    897.46 times 4.25% or 897.46 times .0425 and get $38.1421 sales tax owed
  • 1. 20.93 is 7% of something. Divide 20.93 by 7 and you get 2.99, which is 1% of something Multiply 2.99 by 100 to get the original value, $299

    2. 5.5% of 5700 is 313.5. Add that to 290 to get $603.5

    3. The $375 that she earns is 5% of what she has sold. Multiply 375 by 20 to get $7500, how much she needs to sell

    4. The total cost of the 3 lamps is 22.49x3, 67.47. Add that to 829.99 to get 897.46. Multiply that by 0.0425 (4.25%) to get 38.14205, or just 38.14 in sales tax